- Medisch pedicure

Gediplomeerd Medisch Pedicure                                                                                                                       

Als Medisch Pedicure houd ik, net als de pedicure, mij bezig met de verzorging van de voet en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen. Daarnaast voer ik als Medisch Pedicure ook specialistische behandelingen uit, zoals de behandeling van de risicovoet. Waarbij ten gevolge van een ziekte (o.a. diabetes, reuma, spasticiteit) of een andere oorzaken (o.a. ouderdom, verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties. Afhankelijk van de klachten van de cliënt voer ik als Medisch Pedicure de passende specialistische behandeling uit.  

De specialistische behandelingen zijn gericht op preventie en pijnklacht vermindering. Ik controleer nauwkeurig het resultaat van de behandeling en corrigeer indien nodig. Ik ben op de hoogte van de verschillende contra-indicaties, waarbij deze behandelingen juist niet mogen worden uitgevoerd. Als Medisch Pedicure weet ik wanneer ik moet doorverwijzen naar andere disciplines,uiteraard via de desbetreffende huisarts.

Adequaat en vakkundig                                                                                                                                                                                                                    Als Medisch Pedicure ben ik in staat om op adequate wijze kwaliteit- veiligheid- Arbo en milieubeleid voor mijn eigen bedrijf te ontwikkelen, hieraan richting te geven en het te borgen binnen mijn bedrijf. Zodat gewerkt wordt volgens de geldende bedrijfsrichtlijnen en procedures. Ik werk op vakkundige wijze volgens de code van de voetverzorger van het HBA (Hoofd Bedrijfschap Ambachten).

 

Specialistische behandelingen

Diabetische voet

De voeten van diabetespatiënten kunnen extra kwetsbaar zijn, waardoor een speciale behandeling noodzakelijk is. Door de specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. In veel gevallen wordt deze behandeling door de ziektekostenverzekering vergoed.

Diabetespatiënten hebben vaak last van warme en vochtige of zweterige voeten en daardoor een verhoogde kans op schimmelinfecties. Warme voeten worden vaak veroorzaakt door problemen in de bloedcirculatie als gevolg van aantasting van bloedvaatjes door de hoge suikerspiegel. Hierdoor krijgen de weefsels minder voeding en zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen. Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door hoge bloedglucose waarden. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten. Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

 

Reumatische voet

Deze voeten zijn kwetsbaar en vaak extra gevoelig door ontstekingen, stand veranderingen en slijtage in de gewrichten. Daarom is het noodzakelijk een pedicure te zoeken die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen. Door mijn specialisatie kan ik goede adviezen geven over de te gebruiken materialen en hulpmiddelen en zorgen voor drukverlichting. In veel gevallen wordt deze behandeling door de ziektekostenverzekering gedekt.

Het ontstaan van eelt en likdoorns aan reumatische voeten is het gevolg van een aantal factoren. Het vetpolster onder de bal van de voet wordt dunner, een afwijkende stand van de voet en/of tenen, maar ook slecht passende schoenen kunnen een rol spelen.

 
Orthesiologie

Een afwijkende teenstand kan leiden tot klachten. De gewrichten van uw teen kunnen overbelast raken en pijnlijk zijn. Meestal zorgt een afwijkende teenstand voor drukpunten waarop eelt of likdoorns ontstaan. Eelt/likdoorns kunnen verwijderd worden, maar omdat de oorzaak (het drukpunt) niet verdwijnt komt dit telkens weer terug. Het doel van een orthese is om de oorzaak weg te nemen, zodat eeltvorming vermindert of stopt.

Een orthese wordt gemaakt van siliconen. Deze wordt direct om de teen gevormd, hierdoor is een perfecte pasvorm gewaarborgd. 
Ortheses nemen niet veel ruimte in, maar uw schoen moet wel ruim genoeg zijn.                                                                                                                           

Voorbeelden waarbij een orthese verlichting kan brengen zijn;    

  • Weken likdoorn tussen de tenen    
  • Hamerteen
  • Klauwtenen
  • Likdoorn op de tenen
  • Likdoorn onder de teenkopjes
 

 

Vilttechniek

Vilttechniek wordt gebruikt om direct verlichting te bieden bij hevige drukpijnen aan de tenen of voet. Deze techniek geeft verlichting bij ongemakken als likdoorns en eeltvorming. Met een zeer zacht viltachtig materiaal wordt de pijnlijke plek tijdelijk ontlast waardoor de huid kan herstellen. 

 

Nagelbeugeltechniek

Ingroeiende of tunnelnagels kunnen veel pijn veroorzaken. Door het aanbrengen van een nagelbeugel op de teennagel wordt de nagel vanuit de nagelwortel gecorrigeerd. Na enkele weken zal u zien dat de nagel weer breder van vorm wordt en de klachten verminderen / verdwijnen.

Ik werk met verschillende mogelijkheden: 

1. De BS Spange                                                                                               

De BS/Spange is een bladveervormige strip (witte kunststof). Deze wordt op de nagel verlijmd en door enerzijds de elasticiteit van de nagelplaat en anderzijds de wil van de strip om in zijn originele vorm terug te komen zal de nagelplaat licht gecorrigeerd worden. Door de spanning/trekkracht van de strip wordt de nagel in de nagelwal omhoog gelift.

2. Draadbeugel/veertje

Hierbij wordt een dun metalen draadje over de nagel geplaatst dat er voor zorgt dat de zijkanten of
hoekjes van de nagel iets omhoog gelift worden en zo gedwongen worden om anders te gaan groeien. De beugel wordt met kunsthars vastgezet waardoor deze er niet af kan vallen.
De beugel groeit dan met de nagel mee. 

3. Luga clip/Onyclip

Een derde mogelijkheid is de Onyclip. Dit is een stalen stripje met een witte coating. Dit stripje wordt
op maat gemaakt en dan aan beide uiteinden op de nagel geplakt. De trekkracht van de stalen strip
zorgt dan dat de nagel iets uit de nagelwal omhoog wordt gelift.

 

Nagelreparatie

Schimmelnagels, gescheurde nagels, getraumatiseerde nagels, ontbrekende of te ver weggeknipte nagelhoeken die dreigen in te groeien kunnen gerepareerd en gecorrigeerd worden met een speciale gel. Het doel van het corrigeren en repareren van een nagel is om een gezonde uitgroei te creëren en daarnaast een cosmetische uitstraling te bieden.

Ik werk met de producten van LCN – Wilde Pedique; een synthetische, elastische gel die zich aanpast aan de bewegingen van de nagel en voet tijdens het lopen, waardoor het niet als storend wordt ervaren. De gelnagel voelt heel natuurlijk aan en past perfect bij uw natuurlijke nagel. Sterke verkleuringen van de nagel kunnen bedekt worden in de kleur van het nagelbed.

Het heeft eveneens een medische toepassing; het wordt gebruikt als behandeling van schimmelnagels, nagels geïnfecteerd met psoriasis en ingegroeide nagels.

 

Codecertificaat

Het codecertificaat geeft aan dat ik als Medisch pedicure voldoe aan alle wettelijke- en branche-eisen die worden gesteld aan hygiëne, milieu en arbeidsomstandigheden.

          

Schoonheidsspecialist

Ik combineer het vak van pedicure met dat van schoonheidsspecialiste en heb een schoonheid-voetverzorgingssalon.